Może wydawać się trudne do zrobienia, ale gdy spróbujesz, to się zakochasz! są różne techniki robienia tej potrawy. Ja praktykuję taki i smakuje Możecie zrobić z kurczakiem lub dodawać różne warzywa!
Składniki:
ryż arborio 200g
pół szklanki wina
około litr bulionu warzywnego
papryka
pieczarki
cebula
czosnek
masło
przyprawy
Do podania:
parmezan
pomidorki koktajlowe
pietruszka
Przygotowanie:
Przygotować bulion warzywny z włoszczyzny lub z dobrej jakości kostki rosołowej. Warzywka pokroić. Cebulkę i paprykę podsmażyć na maśle, a gdy zmiękną dodać pieczarki. Przyprawić. Do warzyw wsypać ryż i podprażyć, a następnie zalać winem. Gdy alkohol odparuje, dolewać stopniowo bulionu, małymi porcjami do wchłonięcia. Czynność powtarzać do miękkości ryżu - ok. 20 min. Dolewać i mieszać Podawać z parmezanem, pomidorkami i posiekaną pietruszką.
KTO SIĘ PODEJMUJE?!
Jeśli chcesz zobaczyć, jak przygotować domowe warzywne risotto, zapraszam do obejrzenia filmiku na moją stronę na Facebooku KLIKNIJ TU