14 grudnia 2020

Świąteczne pierniczki

Regulamin sklepu

Polityka prywatności

BOBRYDIETETYK 

Oliwia Bober-Pawelczyk

© 2020-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!

Przychodnia "ZDROWIE"

Plac Konstytucji 3 Maja 3 w Olsztynie

Najnowsze artykuły

21 maja 2024
A co powiesz na chrupiące goferki jak znad
10 stycznia 2024
Tym specjałem niemalże zawsze jesteśmy karmieni podczas naszej
12 grudnia 2023
Zbuduj wieżę z tych idealnych placuszków z masą
20 października 2023
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym
17 października 2023
Idealna jesienna kolacja z bombą karotenoidową, antyoksydacyjną i
BOBRY DIETETYK świąteczne pierniczki
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym sezonie i koniecznie wypróbuj przepis na…
🎃DYNIOWE CYNAMONKI🎃
Proponuję Wam przedsmak wigilijnych słodkości. Czekoladowe, kruche pierniczki idealne do kawki po wieczerzy 
 
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
Przyprawa do piernika
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżka ciemnego kakao
3 łyżki miodu
100g masła
łyżeczka sody
skórka z pomarańczy
2 dojrzałe banany
2 jajka
50 ml mleka
 
Dodatki:
ciemna czekolada
posypka pełna cukru
 
Przygotowanie:
Mąkę, przyprawę do piernika, kakao i sodę wymieszać w misce. W garnku roztopić masło i połączyć z miodem. W oddzielnej misce zblendować banany, jajka i mleko. Wlać masę do miski z suchymi składnikami, a następnie dodać wystudzone masło z miodem, skórkę pomarańczy, cukier i wymieszać - jeśli masa jest za rzadka podsypać mąkę. Ugniatać do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta. Rozwałkować i wykrajać pierniczki Piec 10-12 minut w 180 stopniach. Dekorowanie to inwencja twórcza ja nie jestem w tym najlepsza, ale to nic - wszystko jest do zjedzenia
 
Jeśli chcesz zobaczyć, jak przygotować świąteczne pierniczki, zapraszam do obejrzenia filmiku na mojej stronie na Facebooku KLIKNIJ TU