Proponuję Wam przedsmak wigilijnych słodkości. Czekoladowe, kruche pierniczki idealne do kawki po wieczerzy
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej + do podsypania
Przyprawa do piernika
2 łyżki cukru trzcinowego
łyżka ciemnego kakao
3 łyżki miodu
100g masła
łyżeczka sody
skórka z pomarańczy
2 dojrzałe banany
2 jajka
50 ml mleka
Dodatki:
ciemna czekolada
posypka pełna cukru
Przygotowanie:
Mąkę, przyprawę do piernika, kakao i sodę wymieszać w misce. W garnku roztopić masło i połączyć z miodem. W oddzielnej misce zblendować banany, jajka i mleko. Wlać masę do miski z suchymi składnikami, a następnie dodać wystudzone masło z miodem, skórkę pomarańczy, cukier i wymieszać - jeśli masa jest za rzadka podsypać mąkę. Ugniatać do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta. Rozwałkować i wykrajać pierniczki Piec 10-12 minut w 180 stopniach. Dekorowanie to inwencja twórcza ja nie jestem w tym najlepsza, ale to nic - wszystko jest do zjedzenia
Jeśli chcesz zobaczyć, jak przygotować świąteczne pierniczki, zapraszam do obejrzenia filmiku na mojej stronie na Facebooku KLIKNIJ TU