Sernik to jedno z najczęściej spotykanych i stanowczo najchętniej jedzonych ciast na Wigilii. Dlatego u Ciebie również nie może go zabraknąć, zwłaszcza w tak pysznej, czekoladowej wersji!
Składniki na spód:
Pół paczki herbatników - u mnie 170g
2 garści orzechów włoskich
Łyżka masła orzechowego
2 łyżki miodu
Składniki na masę:
1 kg twarogu na sernik
5 jaj
Szczypta soli
3 łyżki kaszy manny
100 g miodu - ok. 4 łyżki
Łyżka kakao
Cukier wanilinowy
100 ml espresso
3 garści orzechów włoskich
Dodatki:
Gorzka czekolada
Orzechy włoskie
Przygotowanie:
Herbatniki i orzechy zblendować. Dodać masło, miód i dokładnie wymieszać. Na formę (moja ma średnicę 26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wysypać połączone składniki i dokładnie uklepać.
Twaróg wyłożyć do miski. Dodać żółtka, miód, kaszę i wymieszać. Następnie dodać kakao i kawę. Do oddzielonych białek dodać szczyptę soli, cukier wanilinowy i ubić na sztywną pianę. Delikatnie dodawać pianę do masy. Wsypać orzechy włoskie, wymieszać i wylać na spód.
Piec w 170 stopniach przez około godzinkę. Po upłynięciu tego czasu niech odpocznie jeszcze w piekarniku, a w tym czasie rozpuścić czekoladę. Polać nią wystudzony sernik i posypać orzechami
MNIAM!
Jeśli chcesz zobaczyć, jak przygotować sernik orzechowo-kawowy, zapraszam do obejrzenia filmiku na mojej stronie na Facebooku
KLIKNIJ TU