BOBRYDIETETYK
Oliwia Bober-Pawelczyk
Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!
Najnowsze artykuły
Długo się zastanawiałam czy nazwać to surówką czy sałatką... Otóż na jednym z przedmiotów na studiach uczono mnie bardzo ważnej rzeczy. Mianowicie - surówka składa się z surowych produktów, a sałatka z ugotowanych! Każda SURÓWKA jest SAŁATKĄ, ale nie każda SAŁATKA jest SURÓWKĄ. SAŁATKA to "zimna potrawa złożona z wymieszanych, drobno pokrojonych składników". Ale co w przypadku, gdy jeden z produktów jest ugotowany, a reszta surowa?! No i do tej pory się tak zastanawiam, więc chyba niewiele wyniosłam z tego przedmiotu... Są oczywiście jeszcze inne, skomplikowane kryteria do klasyfikacji sałatki i surówki, ale pozwól, że już zakończę ten temat.
W każdym razie sałatka, czy surówka wymaga od nas takiego wysiłku, który polega na wrzuceniu wszystkich produktów pod ręką do jednej miski, dodaniu sosu i wymieszaniu. ;)
Ten oto miks powstał poprzez połączenie ze sobą:
Fajnym sposobem na doprawienie buraczków jest podsmażenie ich na maśle, z niewielką ilością miodu i octu balsamicznego. To trochę takie karmelizowanie. Smak i kolor warzyw jest wtedy bardziej intensywny, a do tego mamy gotowy sosik.
Grzanki powstały na wspaniałym Oleju Staropolskim, który ma orzechowy aromat. Aby uzyskać taki smak grzanek konieczny jest do tego właśnie ten olej! KLIKNIJ TU :) JEST GENIALNY! Z uwagi na wystarczającą i dość dużą ilość tłuszczu w tej potrawie nie dodawałam już pestek ani orzechów. Zresztą ten olej daje wystarczający ich posmak :)
Buraki są świetnym warzywem dla osób zmagających się z niedokrwistością. Wbrew pozorom nie są bogatym źródłem żelaza, jednakże doskonale wpływają na układ krwiotwórczy. Buraki zawierają wiele przeciwutleniaczy, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia, a także zapobiegają powstawaniu nowotworów. Burak i rukola, to połączenie idealne. Warzywa te są bogate w kwas foliowy, a więc szczególnie zalecane kobietom w ciąży i planującym dziecko. Witamina C zawarta w rukoli i w soku z cytryny zwiększa wchłanianie żelaza zawartego w buraku. Choć to żelazo niehemowe (słabiej przyswajalne) i występuje w niewielkiej ilości, zawsze jest mile widziane u wegetarian :)