05 maja 2020

Sałatka z burakiem

Regulamin sklepu

Polityka prywatności

BOBRYDIETETYK 

Oliwia Bober-Pawelczyk

© 2020-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!

Przychodnia "ZDROWIE"

Plac Konstytucji 3 Maja 3 w Olsztynie

Najnowsze artykuły

21 maja 2024
A co powiesz na chrupiące goferki jak znad
10 stycznia 2024
Tym specjałem niemalże zawsze jesteśmy karmieni podczas naszej
12 grudnia 2023
Zbuduj wieżę z tych idealnych placuszków z masą
20 października 2023
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym
17 października 2023
Idealna jesienna kolacja z bombą karotenoidową, antyoksydacyjną i
bobry dietetyk

Długo się zastanawiałam czy nazwać to surówką czy sałatką... Otóż na jednym z przedmiotów na studiach uczono mnie bardzo ważnej rzeczy. Mianowicie - surówka składa się z surowych produktów, a sałatka z ugotowanych! Każda SURÓWKA jest SAŁATKĄ, ale nie każda SAŁATKA jest SURÓWKĄ. SAŁATKA to "zimna potrawa złożona z wymieszanych, drobno pokrojonych składników". Ale co w przypadku, gdy jeden z produktów jest ugotowany, a reszta surowa?! No i do tej pory się tak zastanawiam, więc chyba niewiele wyniosłam z tego przedmiotu... Są oczywiście jeszcze inne, skomplikowane kryteria do klasyfikacji sałatki i surówki, ale pozwól, że już zakończę ten temat. 

W każdym razie sałatka, czy surówka wymaga od nas takiego wysiłku, który polega na wrzuceniu wszystkich produktów pod ręką do jednej miski, dodaniu sosu i wymieszaniu. ;)

Ten oto miks powstał poprzez połączenie ze sobą:

  • rukoli
  • sera pleśniowego Blue
  • buraczków gotowanych i marynowanych - duże, gotowane buraki dostępne są w Lidlu w hermetycznym opakowaniu. Moje są od babci - marynowane w domowej zalewie w wersji mini :)
  • grzanek z chleba graham smażonych na Oleju Staropolskim z rzepaku, tłoczonym tradycyjnie
  • soku z cytryny

Fajnym sposobem na doprawienie buraczków jest podsmażenie ich na maśle, z niewielką ilością miodu i octu balsamicznego. To trochę takie karmelizowanie. Smak i kolor warzyw jest wtedy bardziej intensywny, a do tego mamy gotowy sosik.

Grzanki powstały na wspaniałym Oleju Staropolskim, który ma orzechowy aromat. Aby uzyskać taki smak grzanek konieczny jest do tego właśnie ten olej! KLIKNIJ TU :) JEST GENIALNY! Z uwagi na wystarczającą i dość dużą ilość tłuszczu w tej potrawie nie dodawałam już pestek ani orzechów. Zresztą ten olej daje wystarczający ich posmak :)

Buraki są świetnym warzywem dla osób zmagających się z niedokrwistością. Wbrew pozorom nie są bogatym źródłem żelaza, jednakże doskonale wpływają na układ krwiotwórczy. Buraki zawierają wiele przeciwutleniaczy, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia, a także zapobiegają powstawaniu nowotworów. Burak i rukola, to połączenie idealne. Warzywa te są bogate w kwas foliowy, a więc szczególnie zalecane kobietom w ciąży i planującym dziecko. Witamina C zawarta w rukoli i w soku z cytryny zwiększa wchłanianie żelaza zawartego w buraku. Choć to żelazo niehemowe (słabiej przyswajalne) i występuje w niewielkiej ilości, zawsze jest mile widziane u wegetarian :)