Włoski przysmak w bardziej polskiej, choć nietypowej formie
Składniki:
400g mąki + do podsypania
łyżeczka soli
łyżka cukru
opakowanie drożdży instant - 7g
2 łyżki suszonego oregano
200 ml letniej wody
Dodatki:
ser
salami
passata pomidorowa/ketchup
świeża bazylia
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, drożdże, oregano - wymieszać. Wlać wodę i ponownie wymieszać, a następnie kilka minut ugniatać na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2h. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować na prostokąt i posmarować passatą. Wyłożyć ser, salami i bazylię. Wykroić 10 kwadratów i zawinąć je na pół. Wyłożyć zawinięte kawałki do blachy nasmarowanej oliwą z oliwek. Piec w rozgrzanym do 180*C piekarniku przez 25-30 min.
Niby zwykłe, a niezwykłe
Jeśli chcesz zobaczyć, jak przygotować pizzę w formie chleba, zapraszam do obejrzenia filmiku na mojej stronie na Facebooku KLIKNIJ TU