17 października 2023

Pieczona marchewka z fetą i granatem

Regulamin sklepu

Polityka prywatności

BOBRYDIETETYK 

Oliwia Bober-Pawelczyk

© 2020-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!

Przychodnia "ZDROWIE"

Plac Konstytucji 3 Maja 3 w Olsztynie

Najnowsze artykuły

21 maja 2024
A co powiesz na chrupiące goferki jak znad
10 stycznia 2024
Tym specjałem niemalże zawsze jesteśmy karmieni podczas naszej
12 grudnia 2023
Zbuduj wieżę z tych idealnych placuszków z masą
20 października 2023
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym
17 października 2023
Idealna jesienna kolacja z bombą karotenoidową, antyoksydacyjną i
bobry dietetyk

Idealna jesienna kolacja z bombą karotenoidową, antyoksydacyjną i przeciwzapalną🥕

 

PIECZONA MARCHEWKA Z FETĄ I GRANATEM

Pieczona marchewka (na 4 porcje):

🥕marchew - 1 kg

🥕miód - 2 łyżki

🥕oliwa z oliwek - 3 łyżki

🥕sok z cytryny - łyżka

🥕czosnek - 2 ząbki

🥕kurkuma - łyżeczka

🥕imbir - łyżeczka

🥕papryczka chili - łyżeczka

🥕sól - pół łyżeczki

 

Dodatki (na jedną porcję):

🥬miks sałat/rukola/roszponka - garść

🌻pestki dyni i słonecznika - po 1 łyżce

🧀ser feta - plaster

🍇granat - 1/5 sztuki

🧴oliwa z oliwek - łyżeczka

 

Kilka rad przed przygotowaniem:

🟢Jeśli chcesz uzyskać bardziej spieczoną marchewkę, podkręć temperaturę do 200*C i skróć czas pieczenia.

🟢Do wymieszania marchewki z marynatą użyj rękawiczek, bo kurkuma lubi kolorować dłonie i paznokcie 🤪

 

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obierz i pokrój w słupki. 
  2. Przygotuj marynatę z miodu, soku z cytryny, oliwy z oliwek, czosnku i przypraw.
  3. Marchew obtocz w marynacie i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 30-45 minut w 180*C (góra-dół).
  4. Słonecznik i dynię upraż na suchej patelni.
  5. Z granatu wydrąż pestki.
  6. Fetę pokrój w kosteczkę.
  7. Na talerz wyłóż mix sałat, upieczoną i przestudzoną marchewkę, pestki granatu, prażone nasiona oraz pokrojoną fetę. 
  8. Całość skrop oliwą.

 

Jeśli chcesz zobaczyć filmik, jak zrobić to danie, KLIKNIJ TUTAJ.