19 maja 2020

Nocna owsianka

Regulamin sklepu

Polityka prywatności

BOBRYDIETETYK 

Oliwia Bober-Pawelczyk

© 2020-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!

Przychodnia "ZDROWIE"

Plac Konstytucji 3 Maja 3 w Olsztynie

Najnowsze artykuły

21 maja 2024
A co powiesz na chrupiące goferki jak znad
10 stycznia 2024
Tym specjałem niemalże zawsze jesteśmy karmieni podczas naszej
12 grudnia 2023
Zbuduj wieżę z tych idealnych placuszków z masą
20 października 2023
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym
17 października 2023
Idealna jesienna kolacja z bombą karotenoidową, antyoksydacyjną i
bobry dietetyk

Nocna owsianka to genialny pomysł na kolokwialne "wrzucenie" wszystkich składników do miski, wymieszanie i pałaszowanie do syta. Dlaczego więc jest nocna? Ponieważ najlepiej smakuje, gdy przez noc trochę odstoi w lodówce. Wieczorem wrzucasz, a rano wstajesz i jesz :) 

Składniki na dwie duże porcje:

  • płatki owsiane - 3/4 szklanki (około 200g)
  • masło orzechowe - 2 łyżki
  • mleko (dowolne) - 1 i 1/3 szklanki

Dodatki:

  • świeże owoce - u mnie borówki, ale świetnie sprawdzą się brzoskwinie, nektarynki, banany, jabłko

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane wsyp do miski i dokładnie połącz z masłem orzechowym.
  2. Zalej szklanką mleka i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  3. Po wyjęciu dolej resztę mleka, żeby płatki nie były zbyt suche.
  4. Na wierzch połóż świeże owoce.

Płatki szybko wchłaniają płyn, więc nie muszą stać całą noc w lodówce. Tak naprawdę wystarczy godzina, aby zmiękły, ale po całej nocy będą jeszcze lepsze, miększe i nasiąknięte. Taką owsiankę można jeść na zimno i odgrzewać. Oczywiście - jak kto woli.

Jeśli chcesz zobaczyć, jak przygotować tą owsiankę zapraszam do obejrzenia filmiku z instrukcją wykonania :) KLIKNIJ TU