02 czerwca 2020

Naleśniki z kremami NUTLOVE

Regulamin sklepu

Polityka prywatności

BOBRYDIETETYK 

Oliwia Bober-Pawelczyk

© 2020-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!

Przychodnia "ZDROWIE"

Plac Konstytucji 3 Maja 3 w Olsztynie

Najnowsze artykuły

21 maja 2024
A co powiesz na chrupiące goferki jak znad
10 stycznia 2024
Tym specjałem niemalże zawsze jesteśmy karmieni podczas naszej
12 grudnia 2023
Zbuduj wieżę z tych idealnych placuszków z masą
20 października 2023
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym
17 października 2023
Idealna jesienna kolacja z bombą karotenoidową, antyoksydacyjną i
bobry dietetyk

Od jakiegoś czasu jest wielki szał na te kremy. Ale tak naprawdę, żeby dowiedzieć się czy warto, trzeba spróbować... Krem NUTLOVE CRUNCH to krem czekoladowy z kawałkami orzechów arachidowych i ma on być dietetyczną wersją Nutelli lub (nawet bardziej!) nadzienia Ferrero Rocher. NUTLOVE COCO CRUNCH jest kremem kokosowym z kawałkami migdałów - coś w stylu Rafaello. Brzmi smakowicie, co? 

Szczerze mówiąc nie powaliły mnie na kolana. Byłam jednak pozytywnie zaskoczona smakiem kremu kokosowego, bo mimo iż nie przepadam za kokosem, to w niewielkiej ilości jadłam go z przyjemnością. Krem czekoladowy natomiast to utwardzona podróbka Nutelli. Fakt faktem - skład jest lepszy, a cukier został zastąpiony maltitolem przez co ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny. Ja jednak preferuję domowy krem czekoladowy ze śliwek/guacamole/daktyli. Mniejsze pieniądze i większa radość z robienia i jedzenia :)

Jeśli jednak zdecydujesz się na kupno tych kremów, polecam wypróbować je na naleśnikach z twarogiem. Podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe, które zawsze wychodzi jest następujący...

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • łyżka oleju rzepakowego

Dodatki:

  • twaróg półtłusty
  • jogurt naturalny
  • syrop z agawy (lub inne słodzidło)
  • masło orzechowe
  • banan
  • dżem malinowy
  • orzechy laskowe

Przygotowanie:

  1. Mąkę i sól wsyp do miski.
  2. Wbij jajka i mieszaj, powoli dolewając mleko.
  3. Następnie dodaj wodę i łyżkę oleju.
  4. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.
  5. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu naleśniki fajnie się zarumienią i nie będą za tłuste. 

Na te proporcje wychodzi około 10-11 cienkich naleśników. 

Przygotuj nadzienie z twarogu, jogurtu i słodzidła, a następnie wypełnij nim naleśniki.

Na wierzch nałóż kremy z owocami/orzechami i masło orzechowe z dżemem.

To się nazywa prawdziwa wyżera! Ale raz na jakiś czas można tak się zasłodzić z rana :)