BOBRYDIETETYK
Oliwia Bober-Pawelczyk
Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!
Najnowsze artykuły
Naleśniki są zawsze fajną i szybką opcją na pożywne śniadanie. Tym razem wykorzystałam pełnoziarnistą mąkę orkiszową, która jest nieco zapomnianą i niedocenianą odmianą pszenicy. Możesz oczywiście użyć zwykłej mąki pszennej, bezglutenowej (kokosowej, ryżowej, kukurydzianej) czy gryczanej. Z tych proporcji naleśniki wręcz NIE MOGĄ NIE WYJŚĆ :)
Składniki na ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć trzepaczką, żeby powstała nie za gęsta, ale i nie za rzadka masa :) Smażyć na patelni do naleśników lub naleśnikarce.
Składniki na krem:
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aby zmiękły. Następnie zblendować daktyle wraz z wodą (żeby masa nie była za gęsta) i masłem orzechowym.
Naleśniki posmarować kremem i dodać świeży owoc lub domowy dżem. Jest to ważny element, bo mimo słodkości, krem jest nieco suchy. Fajnie jest więc dodać czegoś "mokrego" :) Ja użyłam kiwi, bo nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze pysznie smakuje i ma mnóstwo witaminy C!