13 maja 2020

Naleśniki kakaowe z kremem daktylowym

Regulamin sklepu

Polityka prywatności

BOBRYDIETETYK 

Oliwia Bober-Pawelczyk

© 2020-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!

Przychodnia "ZDROWIE"

Plac Konstytucji 3 Maja 3 w Olsztynie

Najnowsze artykuły

21 maja 2024
A co powiesz na chrupiące goferki jak znad
10 stycznia 2024
Tym specjałem niemalże zawsze jesteśmy karmieni podczas naszej
12 grudnia 2023
Zbuduj wieżę z tych idealnych placuszków z masą
20 października 2023
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym
17 października 2023
Idealna jesienna kolacja z bombą karotenoidową, antyoksydacyjną i
bobry dietetyk

Naleśniki są zawsze fajną i szybką opcją na pożywne śniadanie. Tym razem wykorzystałam pełnoziarnistą mąkę orkiszową, która jest nieco zapomnianą i niedocenianą odmianą pszenicy. Możesz oczywiście użyć zwykłej mąki pszennej, bezglutenowej (kokosowej, ryżowej, kukurydzianej) czy gryczanej. Z tych proporcji naleśniki wręcz NIE MOGĄ NIE WYJŚĆ :)

Składniki na ciasto:

  • szklanka mąki 
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka - tutaj też dowolność
  • łyżka kakao
  • łyżka oleju

Wszystkie składniki dokładnie połączyć trzepaczką, żeby powstała nie za gęsta, ale i nie za rzadka masa :) Smażyć na patelni do naleśników lub naleśnikarce.

Składniki na krem:

  • 150 g daktyli (opakowanie)
  • 2 łyżki masła orzechowego (bez soli, cukru i oleju palmowego)

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aby zmiękły. Następnie zblendować daktyle wraz z wodą (żeby masa nie była za gęsta) i masłem orzechowym.

Naleśniki posmarować kremem i dodać świeży owoc lub domowy dżem. Jest to ważny element, bo mimo słodkości, krem jest nieco suchy. Fajnie jest więc dodać czegoś "mokrego" :) Ja użyłam kiwi, bo nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze pysznie smakuje i ma mnóstwo witaminy C!