30 kwietnia 2020

Makaron ze szpinakiem

Regulamin sklepu

Polityka prywatności

BOBRYDIETETYK 

Oliwia Bober-Pawelczyk

© 2020-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!

Przychodnia "ZDROWIE"

Plac Konstytucji 3 Maja 3 w Olsztynie

Najnowsze artykuły

21 maja 2024
A co powiesz na chrupiące goferki jak znad
10 stycznia 2024
Tym specjałem niemalże zawsze jesteśmy karmieni podczas naszej
12 grudnia 2023
Zbuduj wieżę z tych idealnych placuszków z masą
20 października 2023
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym
17 października 2023
Idealna jesienna kolacja z bombą karotenoidową, antyoksydacyjną i
bobry dietetyk

Wiele osób (zwłaszcza mężczyzn), które znam jest bardzo uprzedzonych do szpinaku. Może ze względu na kolor? Albo na to, że jest liściem, który po prostu NIE MA PRAWA dobrze smakować? Otóż wcale tak nie jest... Szpinak jest bardzo wartościowym warzywem, bogatym w kwas foliowy, a także potas, magnez i żelazo. Zawiera antyoksydanty - witaminę A, C i E, które opóźniają procesy starzenia, a także witaminę K odpowiedzialną za proces krzepnięcia krwi. Jak dla mnie - BOMBA SMAKU I WARTOŚCI ODŻYWCZYCH!

Do przygotowania tego pysznego i prostego dania potrzebujesz:

  • 80 g szpinaku (całe opakowanie)
  • 100 ml śmietanki 30% (pół opakowania)
  • łyżka serka śmietankowego (np. "Almette", Twój Smak")
  • 10 małych pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • olej/oliwa
  • sól, pieprz

I oczywiście makaron - u mnie spaghetti pełnoziarnisty.

Dodatki:

  • pomidor
  • ser "feta"
  • pietruszka świeża

Przygotowanie:

  1. Pieczarki opcjonalnie obierz (ja obieram, bo takie bardziej mi smakują) i pokrój.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wrzuć pokrojone pieczarki i czosnek i smaż aż pieczarki puszczą wodę, a następnie posól.
  4. Wrzuć szpinak na patelnię, skrop sokiem z cytryny i smaż z pieczarkami i czosnkiem, aż zmięknie.
  5. Do warzyw wlej śmietankę i dodaj serek śmietankowy. 
  6. Dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu aż śmietanka się zredukuje, a serek dobrze rozpuści.
  7. Dodaj sól i pieprz do smaku. SPRÓBUJ! :)
  8. Ugotowany makaron polej gotowym sosem.
  9. Zjedz z pomidorkami, serem "feta" i posypaną pietruszką.

 

Ważne jest, aby do szpinaku dodać śmietankę lub nabiał innego typu, aby zneutralizować gorzki smak i zniwelować szkodliwe działanie zawartych w nim szczawianów. Szpinak warto skropić sokiem z cytryny, aby zachował piękny zielony, intensywny kolor. Do makaronu dobrze jest dodać świeże warzywa. Po obróbce termicznej warzyw, dochodzi do strat wielu witamin i składników mineralnych, dlatego warto pamiętać o "surówkach". Surowe, zwłaszcza nieobrane warzywa, zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego niezbędnego do prawidłowej perystaltyki jelit. Świeże zioła to zawsze idealna przyprawa i dodatek, który nie tylko pięknie wygląda, ale smakuje i dodaje wartości odżywczych. W tym przypadku pietruszka - bogata w witaminę C (bardziej niż Cytrusy!) i beta-karoten.