BOBRYDIETETYK
Oliwia Bober-Pawelczyk
Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!
Najnowsze artykuły
Wiele osób (zwłaszcza mężczyzn), które znam jest bardzo uprzedzonych do szpinaku. Może ze względu na kolor? Albo na to, że jest liściem, który po prostu NIE MA PRAWA dobrze smakować? Otóż wcale tak nie jest... Szpinak jest bardzo wartościowym warzywem, bogatym w kwas foliowy, a także potas, magnez i żelazo. Zawiera antyoksydanty - witaminę A, C i E, które opóźniają procesy starzenia, a także witaminę K odpowiedzialną za proces krzepnięcia krwi. Jak dla mnie - BOMBA SMAKU I WARTOŚCI ODŻYWCZYCH!
Do przygotowania tego pysznego i prostego dania potrzebujesz:
I oczywiście makaron - u mnie spaghetti pełnoziarnisty.
Dodatki:
Przygotowanie:
Ważne jest, aby do szpinaku dodać śmietankę lub nabiał innego typu, aby zneutralizować gorzki smak i zniwelować szkodliwe działanie zawartych w nim szczawianów. Szpinak warto skropić sokiem z cytryny, aby zachował piękny zielony, intensywny kolor. Do makaronu dobrze jest dodać świeże warzywa. Po obróbce termicznej warzyw, dochodzi do strat wielu witamin i składników mineralnych, dlatego warto pamiętać o "surówkach". Surowe, zwłaszcza nieobrane warzywa, zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego niezbędnego do prawidłowej perystaltyki jelit. Świeże zioła to zawsze idealna przyprawa i dodatek, który nie tylko pięknie wygląda, ale smakuje i dodaje wartości odżywczych. W tym przypadku pietruszka - bogata w witaminę C (bardziej niż Cytrusy!) i beta-karoten.