Makaron z domowym pesto - danie jak zwykle proste, szybkie i prze-pysz-ne!
Składniki na dwie porcje:
bazylia - cała doniczka (bez ziemi!
) - może być tez pietruszka lub szpinak - im więcej, tym lepiej
ząbek czosnku
2 łyżki słonecznika lub najlepiej orzeszków piniowych
3 łyżki oliwy lub oleju z dodatkiem przypraw
2 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz do smaku
Dodatki:
makaron
tuńczyk
oliwki
pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
Słonecznik/orzeszki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Listki bazylii wrzucić do miski, dodać obrany czosnek, parmezan i uprażony słonecznik. Blendować i delikatnie, cienkim strumieniem dolewać oliwy - ostrożnie, żeby nie wyszło gorzkie! Przyprawić do smaku. Makaron ugotować al dente i wymieszać z pesto. Dodać tuńczyka, oliwki, pomidorki, posypać parmezanem i gotowe!
Kto nie kocha makaronu? A w wersji śródziemnomorskiej to już w ogóle... zdrowo, szybko i smacznie!