08 października 2020

Makaron z pesto bazyliowym

Regulamin sklepu

Polityka prywatności

BOBRYDIETETYK 

Oliwia Bober-Pawelczyk

© 2020-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!

Przychodnia "ZDROWIE"

Plac Konstytucji 3 Maja 3 w Olsztynie

Najnowsze artykuły

21 maja 2024
A co powiesz na chrupiące goferki jak znad
10 stycznia 2024
Tym specjałem niemalże zawsze jesteśmy karmieni podczas naszej
12 grudnia 2023
Zbuduj wieżę z tych idealnych placuszków z masą
20 października 2023
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym
17 października 2023
Idealna jesienna kolacja z bombą karotenoidową, antyoksydacyjną i
BOBRY DIETETYK Makaron z domowym pesto - danie jak zwykle proste, szybkie i prze-pysz-ne!
Makaron z domowym pesto - danie jak zwykle proste, szybkie i prze-pysz-ne!
 
Składniki na dwie porcje:
bazylia - cała doniczka (bez ziemi!) - może być tez pietruszka lub szpinak - im więcej, tym lepiej
ząbek czosnku
2 łyżki słonecznika lub najlepiej orzeszków piniowych
3 łyżki oliwy lub oleju z dodatkiem przypraw
2 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz do smaku
 
Dodatki:
makaron
tuńczyk
oliwki
pomidorki koktajlowe
 
Przygotowanie:
Słonecznik/orzeszki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Listki bazylii wrzucić do miski, dodać obrany czosnek, parmezan i uprażony słonecznik. Blendować i delikatnie, cienkim strumieniem dolewać oliwy - ostrożnie, żeby nie wyszło gorzkie! Przyprawić do smaku. Makaron ugotować al dente i wymieszać z pesto. Dodać tuńczyka, oliwki, pomidorki, posypać parmezanem i gotowe!
Kto nie kocha makaronu? A w wersji śródziemnomorskiej to już w ogóle... zdrowo, szybko i smacznie!