01 sierpnia 2023

Leniwe z sosem kurkowym

Regulamin sklepu

Polityka prywatności

BOBRYDIETETYK 

Oliwia Bober-Pawelczyk

© 2020-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!

Przychodnia "ZDROWIE"

Plac Konstytucji 3 Maja 3 w Olsztynie

Najnowsze artykuły

21 maja 2024
A co powiesz na chrupiące goferki jak znad
10 stycznia 2024
Tym specjałem niemalże zawsze jesteśmy karmieni podczas naszej
12 grudnia 2023
Zbuduj wieżę z tych idealnych placuszków z masą
20 października 2023
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym
17 października 2023
Idealna jesienna kolacja z bombą karotenoidową, antyoksydacyjną i
bobry dietetyk Kurczak w cieście francuskim  z żurawiną i serem camembert

Leniwe to zdecydowanie smak dzieciństwa! Najczęściej podawane z masłem i bułką tartą lub jogurtem i owocami. A u mnie w wersji obiadowej z sosem kurkowym. Co myślicie o takim połączeniu?

 

Kilka rad przed przygotowaniem:

🟢Śmietanka i śmietana powinny być w temperaturze pokojowej, aby sos się nie zwarzył.

🟢Możesz użyć śmietankę 30%, ale na 12% sos wychodzi równie super i „zaoszczędza” się kalorie 😉

🟢Na gorąco, od razu sos może być trochę za rzadki, ale gdy trochę ostygnie - zgęstnieje 😊

🟢Nie ugniataj zbyt długo leniwych, bo będą się za bardzo kleić - ugniataj tylko do połączenia składników.

🟢Co jakiś czas podważaj kluski łyżką cedzakową, żeby nie przywierały do garnka i nie sklejały się.

🟢Odcedzaj leniwe około minutę po ich wypłynięciu.

🟢Możesz użyć rożnego rodzaju mąkę.

 

Składniki na sos:

🍄cebula - sztuka (150g)

🍄olej - 2 łyżki (20g)

🍄kurki - 500g

🍄śmietanka 12% - 150 ml

🍄śmietana 12% - 3 łyżki (60g)

🍄koper - pęczek

🍄sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na oleju. Następnie na patelnię dodaj kurki i poczekaj aż zmiękną. Wlej śmietankę, śmietanę oraz przyprawy i masę koperku! Gotuj na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotuj leniwe.

 

Składniki na leniwe:

🥟twaróg półtłusty - kostka (250g)

🥟jajko

🥟sól - szczypta

🥟mąka - 3 łyżki (70g) + do podsypania

 

Przygotowanie:

Do miski wrzuć twaróg i rozgnieć widelcem. Dodaj jajko, szczyptę soli i wymieszaj. Wsyp mąkę i zagnieć do połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części. Stolnicę podsyp mąką i uformuj dwa wałki, a następnie pokrój na mniejsze kluseczki w kształcie rombów/prostokątów. Do gotującej się wody z dodatkiem soli wrzucaj leniwe. Po wypłynięciu gotuj około minutę. Odcedź leniwe i podawaj z sosem kurkowym. Smacznego!

 

Jeśli chcesz zobaczyć filmik, jak zrobić to danie, KLIKNIJ TUTAJ.