BOBRYDIETETYK
Oliwia Bober-Pawelczyk
Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!
Najnowsze artykuły
Leniwe to zdecydowanie smak dzieciństwa! Najczęściej podawane z masłem i bułką tartą lub jogurtem i owocami. A u mnie w wersji obiadowej z sosem kurkowym. Co myślicie o takim połączeniu?
Kilka rad przed przygotowaniem:
🟢Śmietanka i śmietana powinny być w temperaturze pokojowej, aby sos się nie zwarzył.
🟢Możesz użyć śmietankę 30%, ale na 12% sos wychodzi równie super i „zaoszczędza” się kalorie 😉
🟢Na gorąco, od razu sos może być trochę za rzadki, ale gdy trochę ostygnie - zgęstnieje 😊
🟢Nie ugniataj zbyt długo leniwych, bo będą się za bardzo kleić - ugniataj tylko do połączenia składników.
🟢Co jakiś czas podważaj kluski łyżką cedzakową, żeby nie przywierały do garnka i nie sklejały się.
🟢Odcedzaj leniwe około minutę po ich wypłynięciu.
🟢Możesz użyć rożnego rodzaju mąkę.
Składniki na sos:
🍄cebula - sztuka (150g)
🍄olej - 2 łyżki (20g)
🍄kurki - 500g
🍄śmietanka 12% - 150 ml
🍄śmietana 12% - 3 łyżki (60g)
🍄koper - pęczek
🍄sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na oleju. Następnie na patelnię dodaj kurki i poczekaj aż zmiękną. Wlej śmietankę, śmietanę oraz przyprawy i masę koperku! Gotuj na wolnym ogniu. W międzyczasie przygotuj leniwe.
Składniki na leniwe:
🥟twaróg półtłusty - kostka (250g)
🥟jajko
🥟sól - szczypta
🥟mąka - 3 łyżki (70g) + do podsypania
Przygotowanie:
Do miski wrzuć twaróg i rozgnieć widelcem. Dodaj jajko, szczyptę soli i wymieszaj. Wsyp mąkę i zagnieć do połączenia składników. Ciasto podziel na dwie części. Stolnicę podsyp mąką i uformuj dwa wałki, a następnie pokrój na mniejsze kluseczki w kształcie rombów/prostokątów. Do gotującej się wody z dodatkiem soli wrzucaj leniwe. Po wypłynięciu gotuj około minutę. Odcedź leniwe i podawaj z sosem kurkowym. Smacznego!
Jeśli chcesz zobaczyć filmik, jak zrobić to danie, KLIKNIJ TUTAJ.