10 stycznia 2024

Lasagne ze szpinakiem i ricottą

Regulamin sklepu

Polityka prywatności

BOBRYDIETETYK 

Oliwia Bober-Pawelczyk

© 2020-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!

Przychodnia "ZDROWIE"

Plac Konstytucji 3 Maja 3 w Olsztynie

Najnowsze artykuły

21 maja 2024
A co powiesz na chrupiące goferki jak znad
10 stycznia 2024
Tym specjałem niemalże zawsze jesteśmy karmieni podczas naszej
12 grudnia 2023
Zbuduj wieżę z tych idealnych placuszków z masą
20 października 2023
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym
17 października 2023
Idealna jesienna kolacja z bombą karotenoidową, antyoksydacyjną i
Dieta w chorobie Hashimoto

Tym specjałem niemalże zawsze jesteśmy karmieni podczas naszej wizyty w Gdańsku🌊 Tak smakuje, że musiałam to odtworzyć i Wam pokazać jak pyszna może być w wersji wege😋

 

LASAGNE ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ

15 płatów makaronu lasagne

 

Sos pomidorowy:

cebula - sztuka

pomidory w puszce - puszka (400g)

przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka ostra

oliwa z oliwek - łyżka

 

Farsz szpinakowy:

czosnek - 2 ząbki

szpinak mrożony - opakowanie (450g)

ricotta - opakowanie (250g)

jajko - sztuka

oliwa z oliwek - łyżka

przyprawy - sól, pieprz

mozzarella - kulka (125g)

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na oliwie.
  2. Dodaj pomidory z puszki i przyprawy, zagotuj.
  3. Na drugiej patelni podsmaż czosnek, dodaj szpinak i przyprawy.
  4. Dodaj ricottę i rozgnieć.
  5. Następnie dodaj jajko i szybko wymieszaj z pozostałym farszem (dzięki temu masa będzie zwarta).
  6. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę sosu pomidorowego, później 2-3 płaty makaronu (w zależności od wielkości naczynia), a następnie warstwę farszu szpinakowego - i tak do wykorzystania składników.
  7. Całość posyp tartą/porwaną mozzarellą.
  8. Piecz około 30 minut w 200*C, grzanie góra-dół.

 

Jeśli chcesz zobaczyć filmik, jak zrobić to danie, KLIKNIJ TUTAJ.

 

#lasagne #obiad #makaron #dinner #przepisy #dietetyk