22 lutego 2021

Kurczak w cieście francuskim

Regulamin sklepu

Polityka prywatności

BOBRYDIETETYK 

Oliwia Bober-Pawelczyk

© 2020-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!

Przychodnia "ZDROWIE"

Plac Konstytucji 3 Maja 3 w Olsztynie

Najnowsze artykuły

21 maja 2024
A co powiesz na chrupiące goferki jak znad
10 stycznia 2024
Tym specjałem niemalże zawsze jesteśmy karmieni podczas naszej
12 grudnia 2023
Zbuduj wieżę z tych idealnych placuszków z masą
20 października 2023
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym
17 października 2023
Idealna jesienna kolacja z bombą karotenoidową, antyoksydacyjną i
bobry dietetyk Kurczak w cieście francuskim  z żurawiną i serem camembert

W ten piękny, w końcu słoneczny dzień przygotowałam danie, o które pytaliście. Prosta i szybka kombinacja smaku słonego i słodkiego Niby pospolity kurczak, a można go przygotować na milion ciekawych sposobów! Dla mięsożerców (czyli niekoniecznie mnie, ale domowników) lubiących takie „wynalazki” jak znalazł A do tego żurawinka i seeeer - no a ser to życie, nieprawdaż?

 
Składniki:
400g piersi kurczaka
cebula
4-5 ząbków czosnku
ciasto francuskie 
100g suszonej żurawiny
ser camembert
żółtko jaja
2 łyżki oleju/oliwy z oliwek
sól, pieprz, chilli, zioła
 
Przygotowanie:
Pokrojoną cebulkę i posiekany czosnek zeszklić na oleju/oliwie. Posolić. Dodać przyprawionego kurczaka i smażyć. Następnie dodać posiekaną żurawinę. Po kilku minutach zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Gdy farsz będzie już zimny, rozłożyć ciasto francuskie. Wyłożyć na połówkę ciasta ser, a dookoła niego farsz. Zakleić ciasto, wykroić linie i posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 15-18 min. Prościzna!
Dajcie znać jak zrobicie
 
Jeśli chcesz zobaczyć, jak przygotować kurczaka w cieście francuskim z żurawiną i serem camembert, zapraszam do obejrzenia filmiku na mojej stronie na Facebooku KLIKNIJ TU