Sezon rabarbarowy trwa, więc trzeba korzystać. Dzisiaj „wyśpiewałam” JOGURTOWY PLACEK Z RABARBAREM I BORÓWKAMI
Składniki w kolejności dodawania:
2 szklanki mąki pszennej (300g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 szklanki erytrytolu (może być cukier)
2 jajka
7 łyżek oleju rzepakowego
300g jogurtu naturalnego gęstego
łodyga rabarbaru
garść borówek
Przygotowanie:
Ciasto dokładnie wymieszać - powinno być gęste, wręcz trudne do mieszania Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Rabarbar i borówki powkładać w ciasto. Piec 40 minut w 180 stopniach C.
Składniki na sos do ciasta:
łodyga rabarbaru
garść borówek
łyżka miodu
garść mięty
Przygotowanie:
Rabarbar drobno pokroić i zalać wodą. Gotować do miękkości. Dodać miód i borówki, a na koniec pokrojoną miętę. Krótko podgotować i gotowe! Sosik dodaje super świeżości!