BOBRYDIETETYK
Oliwia Bober-Pawelczyk
Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!
Najnowsze artykuły
Guacamole to kolejna prosta, szybka i pyszna pasta. Jeśli nie widziałeś/widziałaś hummusu w moim wydaniu, kliknij tutaj.
Przez długi czas miałam niechęć do awokado... W ogóle nie czułam tego "wow". Ale jakoś tak mnie ostatnio naszło, że coraz chętniej po nie sięgam w sklepie.
Do przygotowania domowego guacamole potrzebujesz:
Przygotowanie:
Ja podałam guacamole na grzankach - pychota!
Pamiętaj, że awokado najlepiej smakuje dojrzałe! Zazwyczaj w sklepach awokado są twarde i gorzkie - nie do zjedzenia. Moja rada - kup kilka sztuk (zwłaszcza, gdy są w dobrej cenie) i zostaw na kilka dni przy bananach. Utlenią się dużo szybciej w swoim towarzystwie :) Jak poznać, że awokado jest dobre? Wystarczy wcisnąć "guzik" na górze awokado. Jeśli wgniata się z łatwością do środka, to oznacza, że jest już dojrzałe :)
Awokado to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych wspomagających układ krążenia i działających przeciwmiażdżycowo. Zawiera także witaminy A, C i E o właściwościach przeciwutleniajacych i przeciwnowotworowych. W połączeniu z pomidorem zawierającym duże ilości likopenu tworzy świetny zespół, gdyż zwiększa jego wchłanianie nawet kilkukrotnie! Pomidory zawierają dużą ilość witaminy C, potasu i beta-karotenu. Dodając do tego pietruszkę, to po prostu BOMBA ANTYOKSYDANTÓW i błonnika pokarmowego.