08 maja 2020

Guacamole na grzankach

Regulamin sklepu

Polityka prywatności

BOBRYDIETETYK 

Oliwia Bober-Pawelczyk

© 2020-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!

Przychodnia "ZDROWIE"

Plac Konstytucji 3 Maja 3 w Olsztynie

Najnowsze artykuły

21 maja 2024
A co powiesz na chrupiące goferki jak znad
10 stycznia 2024
Tym specjałem niemalże zawsze jesteśmy karmieni podczas naszej
12 grudnia 2023
Zbuduj wieżę z tych idealnych placuszków z masą
20 października 2023
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym
17 października 2023
Idealna jesienna kolacja z bombą karotenoidową, antyoksydacyjną i
bobry dietetyk

Guacamole to kolejna prosta, szybka i pyszna pasta. Jeśli nie widziałeś/widziałaś hummusu w moim wydaniu, kliknij tutaj.

Przez długi czas miałam niechęć do awokado... W ogóle nie czułam tego "wow". Ale jakoś tak mnie ostatnio naszło, że coraz chętniej po nie sięgam w sklepie.

Do przygotowania domowego guacamole potrzebujesz:

  • awokado - 1 sztuka
  • pomidora - 1 sztuka
  • sok z cytryny - ok. 2 łyżki
  • natkę pietruszki
  • czosnek
  • sól, pieprz, słodką paprykę mieloną

Przygotowanie:

  1. Awokado rozgnieć widelcem.
  2. Pomidora pokrój w kostkę i posól.
  3. Delikatnie połącz awokado z pomidorem.
  4. Skrop sokiem z cytryny, dodaj czosnek i przyprawy.
  5. Dokładnie wymieszaj i posyp posiekaną natką pietruszki.

Ja podałam guacamole na grzankach - pychota!

Pamiętaj, że awokado najlepiej smakuje dojrzałe! Zazwyczaj w sklepach awokado są twarde i gorzkie - nie do zjedzenia. Moja rada - kup kilka sztuk (zwłaszcza, gdy są w dobrej cenie) i zostaw na kilka dni przy bananach. Utlenią się dużo szybciej w swoim towarzystwie :) Jak poznać, że awokado jest dobre? Wystarczy wcisnąć "guzik" na górze awokado. Jeśli wgniata się z łatwością do środka, to oznacza, że jest już dojrzałe :)

Awokado to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych wspomagających układ krążenia i działających przeciwmiażdżycowo. Zawiera także witaminy A, C i E o właściwościach przeciwutleniajacych i przeciwnowotworowych. W połączeniu z pomidorem zawierającym duże ilości likopenu tworzy świetny zespół, gdyż zwiększa jego wchłanianie nawet kilkukrotnie! Pomidory zawierają dużą ilość witaminy C, potasu i beta-karotenu. Dodając do tego pietruszkę, to po prostu BOMBA ANTYOKSYDANTÓW i błonnika pokarmowego.