Szybki deser jednoporcjowy mega czekoladowy - bez mąki i cukru!
Składniki:
puszka fasoli czerwonej
2 dojrzałe banany
2 jajka
3 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
Dodatki:
kilka śliwek suszonych
kilka kostek czekolady gorzkiej
kilka orzechów włoskich
Przygotowanie:
Fasolę odcedzić i wsypać do miski, dodać banany, jajka i zblendować. Wsypać kakao i proszek, dodać miód oraz posiekane śliwki i czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do formy/foremek. Udekorować orzechami. Piec około 35-40 min w temperaturze 180 st. Ja piekłam w małych foremkach, więc czas zależy od wielkości naczynia
Przy brownie patyczek po włożeniu powinien być lekko wilgotny. Ale nic się nie stanie, jeśli za długo przypieczecie - wyjdzie fajny czekoladowy biszkopt z dodatkami (do którego można dodać ewentualnie dżem), a fasola jest zupełnie niewyczuwalna! Dobry zastrzyk białka i błonnika z minimalną ilością cukrów.