20 października 2023

Dyniowe cynamonki

Regulamin sklepu

Polityka prywatności

BOBRYDIETETYK 

Oliwia Bober-Pawelczyk

© 2020-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!

Przychodnia "ZDROWIE"

Plac Konstytucji 3 Maja 3 w Olsztynie

Najnowsze artykuły

21 maja 2024
A co powiesz na chrupiące goferki jak znad
10 stycznia 2024
Tym specjałem niemalże zawsze jesteśmy karmieni podczas naszej
12 grudnia 2023
Zbuduj wieżę z tych idealnych placuszków z masą
20 października 2023
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym
17 października 2023
Idealna jesienna kolacja z bombą karotenoidową, antyoksydacyjną i
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym sezonie i koniecznie wypróbuj przepis na…
🎃DYNIOWE CYNAMONKI🎃
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym sezonie i koniecznie wypróbuj przepis na…
🎃DYNIOWE CYNAMONKI🎃

Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym sezonie i koniecznie wypróbuj przepis na…

🎃DYNIOWE CYNAMONKI🎃

Ciasto:

🧁mleko – 100 ml

🧁drożdże suche – saszetka (7g)

🧁mąka pszenna – 500 g

🧁cukier trzcinowy – 50 g

🧁sól – szczypta

🧁puree z dyni – 200 g

🧁jajko – sztuka

🧁żółtko – sztuka (białko przyda się do posmarowania bułeczek)

🧁masło – 50 g

 

Nadzienie:

🧁masło – 40 g

🧁cukier trzcinowy – 50 g

🧁cynamon – 2 łyżkiKrem:

🧁serek śmietankowy – 2 opakowania (270 g)

🧁cukier puder – 50g

🧁mleko – 30 ml

 

Kilka rad przed przygotowaniem:

🟢Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

🟢Możesz dodać drożdże bezpośrednio do mąki, a następnie dolać ciepłe (nie gorące!) mleko.

 

Przygotowanie:

  1. Przygotuj puree z dyni: przekrój ją na pół, pozbądź się pestek z miąższem, następnie pokrój na kilka mniejszych kawałków. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 185*C przez 35-40 minut (góra-dół). Po upieczeniu wydrąż miękki środek, przełóż do miski i zblenduj na gładką masę.
  2. Mleko podgrzej w garnuszku, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
  3. Do miski wsyp mąkę, cukier, sól, puree z dyni, jajko, żółtko oraz ciepłe mleko.
  4. Ugniataj ciasto, a gdy będzie już zwarte zaczynaj stopniowo dodawać miękkie masło i dalej ugniataj 10-15 minut.
  5. Pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 h.
  6. Przygotuj nadzienie: w jednej miseczce połącz cukier z cynamonem, a w drugiej rozpuść masło.
  7. Gdy ciasto będzie wyrośnięte przełóż na blat i rozwałkuj na kształt prostokąta o grubości 1 cm.
  8. Cały placek posmaruj rozpuszczonym masłem i oprósz posypką.
  9. Zawiń w rulon i za pomocą nitki obcinaj ślimaczki o szerokości ok. 3 cm.
  10. Wykładaj na blaszkę z papierem do pieczenia i posmaruj rozbełtanym białkiem z odrobiną mleka.
  11. Piecz w 180*C przez 25-30 minut (góra-dół).
  12. Przygotuj krem: serek śmietankowy utrzyj z cukrem pudrem i mlekiem.
  13. Upieczone cynamonki posmaruj kremem.

 

Smacznego!

 

Jeśli chcesz zobaczyć filmik, jak zrobić to danie, KLIKNIJ TUTAJ.

 

🟢Cukier trzcinowy nierafinowany to bogactwo smaku i aromatu, który zawdzięcza melasie zawartej w trzcinie cukrowej. Ze względu na to, że podczas jego produkcji został pominięty proces oczyszczania, zachowuje swój brązowy kolor i naturalne właściwości. W umiarkowanych ilościach nie taki diabeł straszny – tak jak ze wszystkim 😊#dyniowecynamonki #cynamonki #dynia #jesienneprzepisy