19 kwietnia 2020

Czekoladowy chlebek bananowy

Regulamin sklepu

Polityka prywatności

BOBRYDIETETYK 

Oliwia Bober-Pawelczyk

© 2020-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone.

Spotkajmy się na konsultacji stacjonarnej!

Przychodnia "ZDROWIE"

Plac Konstytucji 3 Maja 3 w Olsztynie

Najnowsze artykuły

21 maja 2024
A co powiesz na chrupiące goferki jak znad
10 stycznia 2024
Tym specjałem niemalże zawsze jesteśmy karmieni podczas naszej
12 grudnia 2023
Zbuduj wieżę z tych idealnych placuszków z masą
20 października 2023
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym
17 października 2023
Idealna jesienna kolacja z bombą karotenoidową, antyoksydacyjną i
bobry dietetyk
Pozwól sobie na trochę rozpusty w tym jesienno-dyniowym sezonie i koniecznie wypróbuj przepis na…
🎃DYNIOWE CYNAMONKI🎃

Tak naprawdę, to nie wiem czemu mówi się na to "chlebek", bo bardziej przypomina mi zdrowszą wersję brownie. Może dlatego, że piecze się go w formie od chleba... ;)

Zawsze jak robiłam chlebki bananowe, to wychodziły mi bardzo suche i stanowczo za bardzo bananowe. Ten jest mokry, czekoladowy, no po prostu idealny! I na dodatek bez dodatku cukru! Ten przepis dostałam od specjalistki do spraw bezglutenowych produktów i potraw (również dietetyczki) - Asi. 

Czego potrzebujesz:

  • banany DOJRZAŁE - 3 sztuki
  • jaja - 3 sztuki
  • mąka - 6 łyżek 
  • kakao - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - szczypta

Przygotowanie:

  1. Banany rozgnieć widelcem.
  2. Wbij jaja i roztrzep.
  3. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie.

Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 30-40 minut w 180 stopniach (góra-dół).

Moja forma ma wymiary: 30x12 cm. Czas pieczenia zależy od wielkości twojej formy i piekarnika.  Po upłynięciu 30 minut sprawdź patyczkiem lub nożykiem, czy jest już upieczony. Nie dopuść do przesuszenia chlebka. 

Użyłam mąki ryżowej, czyli bezglutenowej. Śmiało możesz użyć mąki pszennej, kukurydzianej, czy pełnoziarnistej. Nie przesadź tylko z jej ilością, bo masa powinna być dosyć rzadka, ale nie za rzadka. Mąka glutenowa zawsze bardziej "związuje" ciasto i nadaje mu miękkości. Ale jak dla mnie mąka ryżowa wychodzi super w pieczeniu i szczerze polecam w kuchni ten zamiennik klasycznej mąki. 

Do masy możesz też dodać posiekane orzechy - najlepiej włoskie.

NIC SIĘ NIE MARTW - WYJDZIE NA PEWNO! :)