Ciasteczka owsiane to klasyk, który każdy uwielbia. Dziwnym trafem zawsze szybko znikają. Do tego łatwo je zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy w podróż. A jak je wykonać? Wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać i upiec. Et voilà!
Składniki:
- płatki owsiane - duża, pełna szklanka
- mieszanka studencka - cała paczka
- mieszanka nerkowce-żurawina - cała paczka
- nasiona słonecznika - 3 łyżki
- ciemna czekolada - 9 kostek
- proszek do pieczenia - łyżeczka
- mąka (u mnie pszenna pełnoziarnista) - 6 dużych łyżek
- banany - 2 sztuki
- jajka - 2 sztuki
- olej - 2 łyżki
- miód - 4 łyżki
- sól - szczypta
Przygotowanie:
- Do jednej miski wrzuć banany i rozgnieć widelcem.
- Następnie dodaj olej, szczyptę soli, proszek do pieczenia, jajka i dokładnie wymieszaj.
- Do drugiej miski wrzuć płatki owsiane, obydwie mieszanki, nasiona słonecznika i drobno pokrojoną czekoladę.
- Połączone "mokre" składniki wlej do miski z płatkami i dokładnie wymieszaj.
- Później dosypuj mąkę i mieszaj.
- Następnie dodaj miód, aż powstanie gęsta, sklejona masa (wręcz trudna do mieszania).
- Przygotuj sobie wodę do moczenia rąk. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i wykładaj uformowane, lekko spłaszczone kulki.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ciasteczka około 25 minut.
Taka ilość ciasteczek powinna wystarczyć na dłuuuugo. Chyba, że pochłaniasz je tak szybko jak ja! ;)
Jeśli chcesz zobaczyć, jak przygotować te ciasteczka, zapraszam do obejrzenia filmiku z instrukcją wykonania :) KLIKNIJ TU
